Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε πως ακόμη και εάν το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μετά-προγραμματικής παρακολούθησης (post-program monitoring - PPM).
αλλαγη παλιας ταυτοτητας με νεα
το καλυτερο μεξικανικο εστιατοριο στην αθηνα
Ο κεντρικός στόχος της μετά-προγραμματικής εποπτείας είναι να εξασφαλίσει την στενή παρακολούθηση των πολιτικών που εφαρμόζουν κράτη που αν και δεν έχουν πρόγραμμα με το ΔΝΤ, ωστόσο έχουν λάβει δάνεια από τον οργανισμό, τα οποία είτε είναι ανεξόφλητα είτε έχουν εξοφληθεί.
Σύμφωνα με το πλαίσιο μετά-προγραμματικής εποπτείας, τα κράτη που είχαν πρόγραμμα στήριξης με το Ταμείο εμπλέκονται σε συχνότερες επίσημες διαβουλεύσεις με τον οργανισμό από ό, τι οι άλλες χώρες που δεν είχαν μπει σε πρόγραμμα και στις συζητήσεις αυτές δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μακροοικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές που έχουν σχέση με την εξωτερική βιωσιμότητα της χώρας.
Ο λόγος είναι απλός. Να ξέρουν οι αγορές πως η εκάστοτε χώρα συμμορφώνεται με στις συστάσεις του ΔΝΤ και πως αντιμετωπίζει εγκαίρως τις αδυναμίες της.
Και ο έλεγχος αυτός ούτε τυπικός είναι ούτε βραχυχρόνιος. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Κύπρος. Την Πέμπτη το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του για την αξιολόγηση της μετά-προγραμματικής παρακολούθησης της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται πως η μετά-προγραμματική εποπτεία της Κύπρου ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2016, μετά τη λήξη του δανεικού προγράμματος της χώρας με το Ταμείο. Τον Αύγουστο του 2017 και ενώ η Κύπρος εξόφλησε πρόωρα μέρος του δανείου της προς το ΔΝΤ, η μετά-προγραμματική εποπτεία επεκτάθηκε για ένα έτος μέχρι τον Ιούλιο του 2018, καθώς διαπιστώθηκε η ανάγκη συνέχισης της στενής παρακολούθησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου