Η ΕΕ καλεί σε διάλογο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και πάλι την Τετάρτη την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο για να εκτονώσουν την μερικές φορές βίαιη αντιπαράθεση σχετικά με τα αιτήματα για ανεξαρτησία της Καταλονίας.
υποσκαπτει συνωνυμη
alter στα ελληνικα
"Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε. Να βρούμε μια διέξοδο στο αδιέξοδο, στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης της Ισπανίας", δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην έναρξη της συζήτησης για την κατάσταση στη χώρα.
Αντανακλώντας την ισορροπημένη δήλωση της Επιτροπής τη Δευτέρα, ο Τίμερμανς υποστήριξε τη νομική θέση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, και επανέλαβε την έκκληση για διάλογο.
«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι προαιρετικός, αλλά θεμελιώδης», τόνισε και υποστήριξε ότι η τοπική καταλανική κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τον νόμο με την οργάνωση του δημοψηφίσματος. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση στη Μαδρίτη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
Σχολιάζοντας τις εικόνες βίας την ημέρα του δημοψηφίσματος, είπε ότι η βία δεν λύνει τίποτα στην πολιτική, επεσήμανε, ωστόσο, ότι «είναι φυσικά καθήκον οποιασδήποτε κυβέρνησης να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και αυτό μερικές φορές απαιτεί την αναλογική χρήση βίας».
Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι η Επιτροπή βλέπει το ζήτημα ως εσωτερικό της Ισπανίας, ενώ όπως είπε όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.
Όπως είπε, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι σε επικοινωνία με τον Ραχόι, τον οποίο εμπιστεύεται να επιλύσει την κρίση «σε πνεύμα διαλόγου».
Παραίτηση Ραχόι ζητούν οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων
Διαμαρτυρία κατά της βίας στην Καταλονία και υπέρ μιας ευρωπαϊκής μεσολάβησης για διάλογο, οργάνωσαν το μεσημέρι, έξω από την είσοδο του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων.
Σε συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παθητικότητα», ζήτησαν την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι και χαρακτήρισαν ως εμπρηστική την ομιλία του Ισπανού βασιλιά με συνέπεια να γίνεται και ο ίδιος μέρος του προβλήματος.
Παράλληλα θεώρησαν ως «καλό νέο» το γεγονός ότι σήμερα ο απόγευμα, ύστερα από δύο εβδομάδες προσπαθειών, τα μεγάλα κόμματα αποδέχθηκαν να γίνει συζήτηση για το θέμα της Καταλονίας στο ημικύκλιο.
Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε η Ισπανίδα Μαρίνα Αλμπιόλ Γκουζμάν (Αριστερά) η συζήτηση κινδυνεύει να αποδειχθεί επιφανειακή και να μην οδηγήσει πουθενά, καθώς παρεμβάσεις θα κάνου μόνο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, «οι οποίοι δεν είναι καν Ισπανοί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου