Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

στεφανος στεφανοπουλος δικηγορος αθηνα

ιερατικη σχολη καρδιτσας

Το σκάφος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας εντόπισε υδρογόνο στον Εγκέλαδο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από υδροθερμική δραστηριότητα στον βυθό του ωκεανού, που η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου.


στεφανος στεφανοπουλος δικηγορος αθηνα

Συγκεκριμένα, ο Cassini έφτασε το 2015 σε αρκετά κοντινή απόσταση από τον δορυφόρο, περνώντας δίπλα σε έναν από τους πίδακες αερίων και σωματιδίων πάγου που ξεπετιούνται από τις ρωγμές στην επιφάνειά του.


Οι ελπίδες για φιλοξενία ζωής εκεί τροφοδοτήθηκαν από το ότι αντίστοιχη υδροθερμική δραστηριότητα στους βυθούς της Γης έχει τροφοδοτήσει την ύπαρξη υποθαλάσσιων μικροοργανισμών. Ορισμένοι μάλιστα υποπτεύονται πως εκεί εμφανίστηκε για πρώτη φορά ζωή στον πλανήτη.


Οι αναλύσεις του πίδακα έδειξαν πως περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, στοιχεία απαραίτητα για τη διαδικασία της μεθανογένεσης, όπως ονομάζεται η δημιουργία μεθανίου από βακτήρια. Τέτοια βακτήρια ζουν στα βάθη των γήινων θαλασσών, όπου δεν φτάνουν οι αχτίδες του φωτός και αφού δεν φωτοσυνθέτουν, επιβιώνουν αξιοποιώντας τη χημική ενέργεια από τα έγκατα της Γης.


Ο Simon Rittmann, επικεφαλής αυστριακής ομάδας που μελέτησε τα ευρήματα του Cassini, συμπέρανε πως ένα γήινο μικρόβιο θα μπορούσε λοιπόν να επιβιώσει στις συνθήκες που επικρατούν κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου.


Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκανε ο ίδιος και η ομάδα του στο περιοδικό «Nature Communications», αν τελικώς υπάρχει ζωή στον Εγκέλαδο, τότε μπορεί να μοιάζει με τον μικροοργανισμό Metanothermococcus okinawensis.



λίστες του οαεδ προστατευόμενων ατόμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου